Czarna porzeczka w kosmetykach naturalnych

0
Czarna porzeczka w kosmetykach

Pewnie znacie kilka osób, które szczerze nienawidzą czarnej porzeczki. Faktycznie, zapach mało wyjściowy, smak owoców też dla koneserów. Ale już sok czy dżem - pychota. 

Porzeczka czarna (Ribes Nigrum L.) to bardzo powszechny u nas owoc. Małe, o ciekawej i głebokiej barwie owoce (ta barwa, o równie głębokim odcieniu, pozostaje też na ubraniach, obrusach...;) nazywana jest polskim superfood. Bardzo lubię się dowiadywać o rodzimych superfoods, które znam od malucha :). Ale do rzeczy.

Przeciwutleniające działanie czarnej porzeczki

 Wspomniany wyżej intensywny kolor porzeczka zawdzięcza obecności antocyjanów, które wpływają na potencjał antyoksydacyjny owocu. Odgrywają one ważna rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia, m.in. rozszerzajac naczynia wieńcowe i poprawiając przepływ krwi. Oprócz antocyjanów porzeczka jest bogata w inne związki polifenolowe, jak flawonole i fenylokwasy. W badaniach soków i napojów dostęnych na polskim rynku (Zając K.B., Podsędek A., 2002) stwierdzono, że najbogatsze w polifenole są soki z aronii (1525 mg/l) i z czarnej porzeczki (1033 mg/l), co więcej, soki te najefektywniej neutralizowały wolne rodniki dwa razy skuteczniej niż soki z cytrusów.

Witamina C w porzeczce

Te niepozorne owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Maja jej (w soku) czterokrotnie więcej niż sok pomarańczowy i 50-krotnie więcej niż sok jabłkowy. Z kolei witamina C to aktywator licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu, pomaga w gojeniu się ran. Aktywuje takze układ immunologiczny, stymulując wzrost i sprawność komórek odpornościowych. Jest też istotnym przeciwutleniaczem. Co ważne, witamina C w czarnej porzeczce jest bardziej stabilna od występującej w innych źródłach, co może wynikać z zawartości różnych przeciwutleniaczy.

Przeciwnowotworowe właściwości czarnej porzeczki

 Jedzenie owoców i picie soków prawdopodobnie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów. W badaniach stwierdzono hamowanie namnażania się komórek nowotworowych raka okrężnicy oraz raka piersi. Prawdopodobnie odpowiadają za to karotenoidy i witamina C oraz kwasy organiczne. 

Wpływ porzeczki na krążenie i gospodarkę lipidową

Antocyjany wyekstrahowane z czarnych porzeczek znacząco zmniejszają stężenie cholesterolu LDL i VLDL. Zmniejszaja również agregację płytek krwi, co szczególnie istotne w profilaktyce miażdżycy. Flawonoidy wraz z witaminą C wznacniają naczynia krwionośne. Porzeczki obniżają ciśnienie krwi, dlatego polecane są szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Inne właściwości prozdrowotne porzeczek

  • Zapobiegaja zapaleniu pęcherza i nerek.
  • Olejki eteryczne z kolei pobudzają apetyt i stymulują wydzielanie soków trawiennych.
  • Są zalecane po kuracji antybiotykowej.
  • Łągodzą dolegliwości reumatyczne.
  • Polecane w stanach zapalnych jamy ustnej i przy anginie.
  • Zawarty w nasionach kwas gammaglobulinowy wspomaga kobiety w okresie menopauzy.
  • Poprawia pamięć, dzięi zawartości żelaza, które zwiększa dopływ krwi do mózgu.

Cenne właściwości mają nie tylko owoce porzeczki, ale także liście. Wyciągi z liści działają przeciwzapalnie, wspomagają krążenie i zmniejszają obrzęki. Mają działanie napotne. Odtruwają organizm, filtrują nerki i poprawiają czynności kory nadnercza, dzięi czemu obniżają ciśnieniei usprawniaja przemianę materii. 

Kosmetyki z czarną porzeczką

Owoce porzeczki, liście, pączki są stosowane w kosmetyce głównie do pielęgnacji skóry zmęczonej i problematycznej, np. trądzikowej.

Mają właściwości oczyszczające, nawilżają i łagodzą podrażnienia. 

W kosmetykach wykorzystuje się m.in. ekstrakt z owoców czarnej porzeczki. Można go spotkać w preparatach do skóry naczynkowej i wrażliwej, ponieważ ekstrakt świetnie uszczelnia naczynia krwionośne. Łagodzi też podrażnienia i nawilża skórę wrażliwą oraz suchą

 Skutecznie oczyszcza i nawilża, zwalczając niedoskonałości cery. Z tego powodu jest stosowana w specyfikach do oczyszczania twarzy

Również naturalna pielęgnacja włosów  i skóry głowy wykorzystuje moc drzemiąca w ekstrakcie z owoców porzeczki. Ze względu na ich oczyszczające właściwości może być stosowany w szamponach do włosów, które jednocześnie pielęgnują.

Olej z nasion czarnej porzeczki w kosmetykach

Olej z nasion czarnej porzeczki pozyskiwany metoda tłoczenia na zimno jest zbawienny dla naszej skóry i włosów. Odżywia i nadaje blasku. Zobaczmy dlaczego. 

78% składu takiego oleju stanowią wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym 13-17% kwasu gamma-linolenowego i 13% kwasu alfa-linolenowego. Dla oleju z nasion czarnej porzeczki charakterystyczny jest korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, wynosi on 1:4. 

Poza tym, zawiera wysoką zawartość witaminy E (dwukrotnie wyższą niż w oleju rzepakowym). Uelastycznia skórę, walczy z wolnymi rodnikami i pielęgnuje. Stosowany jest też w kosmetykach do włosów, często w połączeniu z innymi olejami, np. w zabiegach olejowych, ktorych zadaniem jest nawilżenie i regeneracja włosów. Substancje zawarte w oleju z nasion czarnej porzeczki mają właściwości, wykorzystywane np. w preparatach oczyszczających skórę głowy

Drobno zmielone pestki porzeczki stosowane są w peelingach lub mydłach peelingujących

Jak widać warto :). Jedzmy zatem  porzeczki (jeśli nie mamy przeciwskazań zdrowotnych), pijmy sok i stosujmy kosmetyki z tym niepozornym, ale o wielkiej mocy owocem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl